Συντακτική Επιτροπή Πρόεδρος: Ιωάννης Λεκάκης
Μέλη: Ανδριανή Βαζαίου Γεώργιος Δαφούλας Πολυχρόνης Δηλαβέρης Αλέξανδρος Μπέρλερ Παναγιώτης Σταφυλάς
Το μήνυμα του Προέδρου
Η νέα ψηφιακή εποχή στο χώρο της Υγείας μοιραία θα οδηγήσει σε μεταβολές στον τρόπο εκπαίδευσης στο προπτυχιακό και μεταπτυχιακό στάδιο. Οι μέλλοντες γιατροί θα χρειασθεί να έχουν περισσότερες γνώσεις σε τομείς όπως η βιοπληροφορική, τα «μεγάλα δεδομένα» και η τεχνητή νοημοσύνη. Η τηλεϊατρική θα αντικαταστήσει σε κάποιο βαθμό τις συνήθεις επισκέψεις και αυτό καθιστά απαραίτητη μια διαφορετική «φυσική εξέταση» του ασθενούς που θα βασίζεται και σε λήψη σημάτων από μακρυά με τη βοήθεια διαφόρων sensors. Επίσης, η εκπαίδευση σε διάφορες τεχνικές θα πραγματοποιείται σε εικονικούς ασθενείς και έτσι θα αποφεύγεται η γνωστή ταλαιπωρία των ασθενών, αλλά ενίοτε και η ψυχική οδύνη των νέων γιατρών. Τέτοια προγράμματα Ιατρικής εκπαίδευσης εφαρμόζονται ήδη και στην χώρα μας (π.χ. εργαστήριο Φυσιολογίας ΕΚΠΑ), αλλά οπωσδήποτε απαιτούνται περισσότερα που θα περιέχονται στο curriculum των Ιατρικών Σχολών.
Στη μεταπτυχιακή και συνεχιζόμενη Ιατρική εκπαίδευση η πανδημία έχει οδηγήσει σε άνθηση των διαδικτυακών συνεδρίων και webinars που σε ένα βαθμό θα παραμείνουν και μετά το τέλος της πανδημίας. Το άρθρο των Δ. Ρίχτερ και Α. Σπύρου στο τεύχος αυτό του Digital Health Alert περιγράφει την κατάσταση και τις προοπτικές στον τομέα αυτό με τον καλύτερο τρόπο. Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα στον διαδικτυακό τρόπο, αλλά η έλλειψη ανθρώπινης επικοινωνίας και συζήτησης αποτελεί σημαντικό μειονέκτημα.
Στον εκκολαπτόμενο νέο τρόπο Ιατρικής εκπαίδευσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η επικοινωνία γιατρού – ασθενούς πρέπει να έχει πρωτεύοντα ρόλο. Στο ρόλο αυτό καμμία μηχανή και κανένας αλγόριθμος δεν πρέπει και δεν μπορεί να ξεπεράσει το σωστό γιατρό.
Ιωάννης Λεκάκης
Ομότιμος Καθηγητής Καρδιολογίας ΕΚΠΑ Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Ψηφιακής Ιατρικής Διευθυντής Καρδιολογικού Τομέα, Κεντρική Κλινική Αθηνών
Δημήτριος Ρίχτερ, MD, FESC, FAHA
Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής Ευρωκλινικής Αθηνών, Μέλος ΔΣ Ελληνικής Εταιρείας Ψηφιακής ιατρικής
Αριστείδης Σπύρου
Φαρμακοποιός, Διευθυντής Πωλήσεων, Bayer Hellas Pharmaceuticals
Τα ιατρικά συνέδρια θα είναι στο μέλλον κυρίως διαδικτυακά;
Σαν συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση θα μπορούσαμε να ορίσουμε τη διαδικασία της συνεχούς εκπαίδευσης που είναι αναγκαία για τους ιατρούς έτσι ώστε να διατηρήσουν τις δεξιότητες που απέκτησαν από την βασική ιατρική εκπαίδευση αλλά και να ενημερωθούν για τις νεώτερες εξελίξεις όπως και την έρευνα στο ιατρικό πεδίο του ενδιαφέροντός τους.
Η ιστορία της συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης έχει περάσει πολλά στάδια από την εποχή της αρχαιότητας. Το πρώτο ανατομικό θέατρο χτίστηκε το έτος 1594 στο Πανεπιστήμιο της Πάδοβα και έχει επιβιώσει μέχρι σήμερα. Κατά τον 17ο και 18ο αιώνα οι επιδείξεις ανατομίας έφθασαν σε άλλο επίπεδο, αφού διάσημοι και πιστοποιημένοι ανατόμοι έκαναν ζωντανό μάθημα ανατομίας με την αιγίδα των τοπικών αρχών, οι οποίες χρέωναν ένα ποσό για εγγραφή όσων ενδιαφέρονταν να παρακολουθήσουν. Αυτό κάπως μας θυμίζει τη σημερινή κατάσταση με τα ιατρικά συνέδρια.
Φθάνοντας στον 20ο αιώνα, από το 1950 και αργότερα υπήρξε μία κατακόρυφα αυξανόμενη χρηματοδότηση της συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης από τη φαρμακευτική βιομηχανία, κάτι που μάλιστα οδήγησε σε ανησυχία για συνειδητή ή ασυνείδητη προκατάληψη (bias) της μεταδιδόμενης πληροφορίας προς τους ιατρούς, που με τη σειρά της οδήγησε σε αυστηρούς κανόνες που διέπουν την οργάνωση αυτών των εκδηλώσεων εκ μέρους των ιατρικών εταιρειών, αλλά και την χρηματοδότησή τους από τη φαρμακευτική βιομηχανία.
Πρόσφατα φθάσαμε σε γιγαντιαία διεθνή συνέδρια, με φυσική παρουσία περισσοτέρων των 30.000 ιατρών από κάθε μέρος της υφηλίου, περιλαμβανομένης της μετακίνησης, διαμονής, σίτισης και βεβαίως της εγγραφής των συνέδρων το κόστος των οποίων συνήθως καλύπτει σχετική χορηγία από τη φαρμακευτική βιομηχανία, η οποία επίσης χρηματοδοτεί και την οργάνωση του συνεδρίου. Χαρακτηριστικά, οι ανακοινώσεις μεγάλων διεθνών πολυκεντρικών μελετών προσελκύουν την παρουσία αρκετών χιλιάδων συνέδρων-ακόμα και περισσοτέρων των 5.000- μέσα στην αίθουσα της ανακοίνωσης. Η φυσική μας παρουσία εκεί έκανε κάποιους από εμάς να αισθάνονται ότι είναι μέρος της ιστορίας της ιατρικής εξέλιξης. Από την άλλη πλευρά η συνεχιζόμενη εκπαίδευση ιατρών με επεμβατικές ειδικότητες (χειρουργοί, γαστρεντερολόγοι, επεμβατικοί καρδιολόγοι…) βασίστηκε από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα στις ζωντανές επιδείξεις από ειδικούς.
Πολλοί σίγουρα θυμούνται και τους συναδέλφους με τους οποίους συνταξιδεύσαμε και συζητήσαμε εκεί επιτόπου, ίσως στο διάλειμμα με ένα καφέ και ένα σάντουιτς, μερικές φορές στην άλλη άκρη της γης, τα αποτελέσματα της Χ ή Ψ μελέτης και τις κλινικές της προεκτάσεις και εφαρμογές. Συναντήσαμε και συναδέλφους από άλλες χώρες - πολλές φορές Έλληνες συναδέλφους που διαπρέπουν στο εξωτερικό, που συνήθως τους συναντούσαμε μία ή δύο φορές το χρόνο σε αντίστοιχα συνέδρια. Η κουβέντα μαζί τους στον καφέ με την επιστημονική συζήτηση, την ανθρώπινη ζεστασιά και το χαμόγελο έφερνε και τις συνεργασίες στον ερευνητικό τομέα, αλλά και αποκάλυπτε ευκαιρίες για νέους συναδέλφους για εξειδίκευση σε μεγάλα κέντρα του εξωτερικού. Πολλοί από αυτούς κάνουν μεγάλη καρριέρα στο χώρο σήμερα χάρη σε τέτοιες ανεπίσημες επαφές.
Άλλοι πάλι από εμάς ζήσαμε και την τιμή της συμμετοχής σε μεγάλα διεθνή συνέδρια σαν ομιλητές, τιμή που συνοδευόταν από πολλή δουλειά και προετοιμασία, μεγάλο άγχος για τους νεώτερους, αλλά και την ιδιαίτερη ικανοποίηση της παρουσίασης σε συναδέλφους από όλα τα μέρη της γης.
Από την άλλη πλευρά, παρά την εμπειρία αρκετών δεκαετιών με επιτυχημένες διοργανώσεις επιστημονικών εκδηλώσεων με φυσική παρουσία, οι διοργανωτές δεν φάνηκαν πρόθυμοι να προσφέρουν κάτι νεώτερο στους ιατρούς-δεν επένδυσαν σε νέες τεχνολογίες που ίσως θα μπορούσαν να προσελκύσουν ένα νέο κοινό δίνοντας τη δυνατότητα διαδικτυακής παρακολούθησης.
Ξαφνικά, με την έλευση της πανδημίας COVID-19 από το Μάρτιο του 2020 και με βίαιο τρόπο όλα τα παραπάνω αντικαταστάθηκαν από διαδικτυακές επιστημονικές εκδηλώσεις!
Μεγάλα συνέδρια, με πολύ δαπανηρή συμμετοχή προηγουμένως, όπως για παράδειγμα το συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας ή εκείνο της Ευρωπαικής Καρδιολογικής Εταιρείας, έγιναν ξαφνικά διαδικτυακά και δωρεάν για όλους, σε μία προσπάθεια των ιατρικών εταιρειών/διοργανωτών να δοκιμάσουν το νέο μέσο, να διερευνήσουν το σφυγμό και τις προθέσεις των ιατρών.
Με τη βιαίως επιβεβλημένη αλλαγή, μάθαμε πολύ γρήγορα μέσα στο 2020 για τα διαδικτυακά συνέδρια μερικά που είναι μάλλον αυτονόητα, θετικά και αρνητικά, όπως:
- Έχουν πολύ χαμηλότερο κόστος παρακολούθησης σε σύγκριση με τα δια ζώσης συνέδρια.
- Είναι πολύ πιο προσβάσιμα από τους ιατρούς κάθε βαθμίδος και εθνικής προέλευσης, ομάδες που στο παρελθόν θα αντιμετώπιζαν ιδιαίτερες προκλήσεις στην προσπάθεια ανεύρεσης χορηγίας εξαιτίας του υψηλού κόστους που συνεπάγονταν η φυσική παρουσία.
- Οι συμμετέχοντες προτιμούν το ζωντανό/ διαδραστικό κομμάτι του προγράμματος, όπου έχουν και την ευκαιρία να κάνουν ερωτήσεις ή παρεμβάσεις
- Λείπει δυστυχώς η ανθρώπινη αλληλεπίδραση με άλλους συναδέλφους/ εισηγητές, στην αίθουσα αλλά και στα διαλείμματα για καφέ.
- Η παρακολούθηση από το σπίτι μειώνει τη δυνατότητα συγκέντρωσης.
- Η παραμονή σε κάθε συνεδρία είναι πολύ πιο σύντομη κατά μέσο όρο και ο ουδός εξόδου από τη συνεδρία είναι πολύ πιο χαμηλός.
- Η αλληλεπίδραση με τη φαρμακευτική βιομηχανία είναι πτωχή στα λεγόμενα «εικονικά εκθεσιακά περίπτερα».
Έρευνα που έγινε πρόσφατα σε ιατρούς από διάφορα κράτη αποκάλυψε ότι στο μέλλον:
- Οι μισοί θα προτιμούσαν να παρακολουθούν δια ζώσης αλλά οι υπόλοιποι θα ήθελαν να έχουν επιλογή μεταξύ δια ζώσης ή διαδικτυακής παρακολούθησης.
- Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων θα παρακολουθούσε διαδικτυακό συνέδριο το οποίο σε κανονικές συνθήκες δεν θα παρακολουθούσε δια ζώσης.
Επίσης αποκάλυψε και δύο σημεία που χρειάζονται βαθύτερη ανάλυση και προσοχή:
- Περίπου 4 στους 10 ερωτηθέντες θεωρούν ότι ο ρόλος της φαρμακευτικής βιομηχανίας θα αλλάξει/ υποβαθμιστεί στη νέα εποχή των διαδικτυακών συνεδρίων.
- Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το κόστος εγγραφής σε συνέδριο για διαδικτυακή παρακολούθηση πρέπει να βρίσκεται σε εύρος από ένα πέμπτο έως ένα δέκατο του κόστους για δια ζώσης παρακολούθηση.
Το βέβαιο είναι ότι η COVID-19 άλλαξε τον κόσμο για πάντα και τίποτε στο μέλλον δεν θα είναι ακριβώς το ίδιο με πριν. Όμως, αργά ή γρήγορα, η πανδημία θα τεθεί υπό έλεγχο και θα μπορούμε ξανά να παρακολουθούμε συνέδρια δια ζώσης. Οι εμπλεκόμενοι στη διοργάνωση συνεδρίων και γενικότερα συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης πρέπει να εξάγουμε τα σωστά συμπεράσματα αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες και τις προτιμήσεις των ιατρών και της επιστήμης που υπηρετούμε, κρατώντας τα θετικά και των δύο τύπων.
Βασιλική Ρεντούμη
PhD, CEO and Founder, LANGaware
Εισάγοντας τη χρήση των ψηφιακών βιοδεικτών για την πρώιμη και ακριβή διάγνωση των νευροεκφυλιστικών και ψυχιατρικών ασθενειών
Πλήθος νευροεκφυλιστικών και ψυχιατρικών ασθενειών σχετίζονται με μεταβολές στον προφορικό λόγο, αν και σπάνια αυτές διερευνώνται. Τα σύνδρομα και οι νόσοι που εκδηλώνονται με διαταραχή από τις ανώτερες φλοιικές λειτουργίες πολλές φορές υποδιαγιγνώσκονται και η τελική διάγνωση μπορεί να καθυστερησει, ακόμα και πολλά έτη μετά την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων. Στα νοσήματα αυτά περιλαμβάνεται η άνοια τόσο στη N. Αλτσχάιμερ όσο και οι άλλοι τύποι άνοιας. Η πρώιμη διάγνωση είναι καθοριστική τόσο για την καθυστέρηση της πορείας της νόσου, όσο και για την πρώιμη εκπαίδευση των ασθενών (σχολεία μνήμης) και των φροντιστών τους, με την καθοδήγηση του ειδικού νευρολόγου ή ψυχιάτρου. Επομένως, όσο νωρίτερα αναγνωριστεί η γνωστική έκπτωση του ασθενή, τόσο νωρίτερα θα τους χορηγηθεί αγωγή και θα τεθούν σε παρακολούθηση. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες περιλαμβάνουν διάφορα γνωστικά τεστ, τα οποία είναι χρονοβόρα και σε ήπιες μορφές άνοιας (εκεί όπου έχει νόημα η παρέμβαση) είναι ανακριβή. Επιπρόσθετα, είναι υποκειμενικά καθώς εμπλέκεται ο ανθρώπινος παράγοντας του εξεταστή και τέλος ένας μη ειδικός ιατρός δεν έχει την απαραίτητη εκπαίδευση για τη διενέργεια πιο εξειδικευμένων δοκιμασιών για την αποτίμηση της γνωστικής έκπτωσης.
Η LANGaware είναι μια εταιρεία τεχνολογιών υγείας, που παρέχει μια ολοκληρωμένη λύση, την πλατφόρμα LANGaware, για την υποβοήθηση της έγκαιρης διάγνωσης της γνωστικής έκπτωσης και παρακολούθησης των ασθενών με νευροεκφυλιστικές και ψυχιατρικές παθήσεις. Η πλατφόρμα LANGaware στηρίζεται στην Τεχνητή Νοημοσύνη και την Μηχανική Μάθηση και λειτουργεί ανεξάρτητα γλώσσας.
Κυρίως όχημα προς την έγκαιρη διάγνωση της γνωστικής έκπτωσης καθίσταται ο εντοπισμός των ανεπαίσθητων μεταβολών στον προφορικό λόγο που καταδεικνύουν τα πρώιμα σημάδια γνωστικής έκπτωσης, υποβοηθώντας έτσι στη διάγνωσή της. Για την αξιολόγηση της προτεινόμενης μεθοδολογίας χρησιμοποιήθηκαν ηχογραφημένα δείγματα λόγου από διάφορες γλώσσες που παρήχθησαν από ομάδες ασθενών σε πρώιμα στάδια γνωστικής έκπτωσης καθώς και από αντίστοιχες ομάδες υγιών ανθρώπων.
Οι ηχογραφήσεις από διάφορες γλώσσες αναλύθηκαν χρησιμοποιώντας μια σειρά από αυτόματες μεθόδους επιλογής χαρακτηριστικών ώστε να επιλεγούν τα πιο σημαντικά σύνολα ψηφιακών βιοδεικτών (σύνολα δεικτών γνωστικών ικανοτήτων) για την διαφοροποίηση των ασθενών από τους υγιείς διαγλωσσικά. Η διαγνωστική απόδοση της προτεινόμενης μεθοδολογίας αξιολογήθηκε ως προς την ικανότητά της να αποτιμά με ακρίβεια τη γνωστική έκπτωση σε νέο πληθυσμό χρησιμοποιώντας τους επιλεγμένους ψηφιακούς βιοδείκτες.
Η πειραματική αξιολόγηση έδειξε ότι η χρήση ψηφιακών βιοδεικτών έχουν εξίσου υψηλή απόδοση διάκρισης μεταξύ ασθενών και υγιών πληθυσμών διαγλωσσικά. Πιο συγκεκριμένα, οι πιο υψηλές αποδόσεις επιτεύχθηκαν με τη χρήση ενός συνόλου διαγλωσσικών ψηφιακών βιοδεικτών.
Με την παρούσα αξιολόγηση επιβεβαιώσαμε τις υποθέσεις μας σε σχέση με την υψηλή ακρίβεια με την οποία αποτιμάται η γνωστική έκπτωση με τη χρήση των ψηφιακών βιοδεικτών. Καταδεικνύεται οτι οι προτεινόμενοι ψηφιακοί βιοδείκτες που βασίζονται στη γλώσσα και το λόγο είναι ικανοί να εντοπίσουν τα πρώιμα στάδια γνωστικής έκπτωσης που συνοδεύουν ένα ευρύ φάσμα νευροεκφυλιστικών και ψυχιατρικών ασθενειών.
Με βάση αυτά τα ευρήματα, οτι οι γλωσσικοί ψηφιακοί βιοδείκτες αποτελούν ένα ακριβές, αντικειμενικό, μη παρεμβατικό, γρήγορο (~3 λεπτά) και φθηνό εργαλείο, ανεξάρτητο γλώσσας, για το γνωστικό έλεγχο και την παρακολούθηση της υγείας του εγκεφάλου. Οι γλωσσικοί ψηφιακοί βιοδείκτες αποτελούν την ορθή λύση για την επιτάχυνση και την υποβοήθηση του έργου των κλινικών ιατρών όσον αφορά στη διάγνωση. Απώτερος στόχος της παρούσας τεχνολογίας είναι η να συμβάλει στον ψηφιακό μετασχηματισμό του συστήματος υγείας και να υποβοηθήσει στην ταχεία ανταπόκριση και στην αποτελεσματική θεραπεία τέτοιων ασθενειών.
Η επιστημονική κοινότητα βρίσκεται σε αναμονή για την έγκριση των πρώτων νοσοτροποποιητικών θεραπειών στη νόσο του Αλτσχάιμερ, θεραπείες οι οποίες θα μπορούν να εφαρμοστούν μόνο στα αρχικά στάδια της νόσου. Η πρώιμη διάγνωση, λοιπόν, είναι καθοριστική. Τα οφέλη καθίστανται προφανή τόσο για τους ιατρούς, τους ασθενείς όσο και για το σύστημα υγείας.
Γ. Δαφούλας
MD, MBA in HSM, PhDc Επιστημονικός συνεργάτης ΕΛΚΕ-ΠΘ
Έφτασαν στο email μου…
Δίκτυα 5G και υπηρεσίες υγείας
Σύμφωνα με τον πρόσφατο Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας & Κοινωνίας DESI, με βάση την μελέτη της εταιρείας iDΑΤΕ και σύμφωνα με τα στοιχεία του Μαρτίου 2021, η Ελλάδα έχει εναρμονίσει και αποδώσει το 99% των συχνοτήτων, που διατίθενται για τα δίκτυα 5ης γενιάς, την ώρα που ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν 38,7%, γεγονός που κατέταξε την χώρα στην 3η θέση πανευρωπαϊκά μετά τη Φιλανδία και τη Γερμανία.
Τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5G, μαζί με τα επίγεια δίκτυα οπτικών ινών, αποτελούν τους «λεωφόρους», στους οποίους στηρίζονται οι υπηρεσίες των τεχνολογιών της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της Υγείας (Health 4.0). Τα δίκτυα 5G, επιτρέπουν γρήγορες ταχύτητες λήψης και φόρτωσης. Η καθυστέρηση ή ο χρόνος που απαιτείται για την επικοινωνία με ασύρματα δίκτυα θα μειωθεί δραστικά.
Οι τελικοί χρήστες δεν θα είναι μόνο άνθρωποι αλλά πολυάριθμες συσκευές αισθητήρων και μηχανών, συνεισφέροντας έτσι στη μετεξέλιξη του Διαδικτύου των Πραγμάτων (Internet of Things - IoT).
Τα χαρακτηριστικά αυτά των δικτυών 5G, θα επιτρέπουν την λειτουργία αυτόνομων συσκευών όπως robots, drones, αυτόνομων οχημάτων, και γενικότερα εφαρμογές edge computing, υπολογιστές δηλαδή κοντά σε routers και gateways ανάμεσα στο cloud και στον τελικό χρήστη μιας ηλεκτρονικής συσκευής οποιουδήποτε τύπου, η οποία είναι διασυνδεδεμένη στο ΙοΤ.
Οι εφαρμογές 5G/ΙοΤ στον τομέα της υγείας, αναμένεται έτσι να φέρουν επανάσταση σε τομείς όπως:
-Διαχείριση αποθηκών και μεταφοράς υλικού, φαρμάκων κτλ
-Παρακολούθηση βιολογικών παραμέτρων από απόσταση
-Αμφίδρομη επικοινωνία και λειτουργία με ιατρικές συσκευές
-Υπηρεσίες τηλεϊατρικής και τηλε-χειρουργικής
-Υπηρεσίες υποστήριξης σε επείγοντα περιστατικά, μέχρι την μεταφορά τους σε δομές υγείας
-Εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας (augmentedreality) και εικονικής πραγματικότητας (virtualreality), για ιατρική εκπαίδευση και υποστήριξη ιατρικών πράξεων και υπηρεσιών, ή υποστήριξη ασθενών πχ με αναπηρίες, όπως προβλήματα όρασης
-αυτοματοποίηση λειτουργιών “έξυπνου», ψηφιακού, νοσοκομείου ή ιατρείου
Επιπλέον, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, για το 5G στην Ελλάδα, (Άρθρο 94 - Νόμος 4727/2020) έχει ιδρυθεί το Αμοιβαίο Κεφάλαιο Επιχειρηματικών Συμμετοχών «Ταμείο Φαιστός». Το ενεργητικό του «Ταμείου Φαιστός» προκύπτει από ποσό που αντιστοιχεί σε ποσοστό 25% από τα έσοδα του Δημοσίου που θα προέρχονται από το διαγωνισμό που έχει διενεργηθεί για τη χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων.
Το «Ταμείο Φαιστός» έχει ως αποκλειστικό σκοπό τις επενδύσεις σε επιχειρήσεις, οι οποίες εδρεύουν στην Ελλάδα ή σε άλλο κράτος της Ευρωπαϊκής ένωσης ή σε τρίτη χώρα, υπό την προϋπόθεση ότι δραστηριοποιούνται στην έρευνα ή/και ανάπτυξη προϊόντων ή/και υπηρεσιών που λειτουργούν σε υποδομές 5G (ή σχετικές με αυτές) αυτών στην Ελλάδα, ενδεικτικά στους ακόλουθους κλάδους: μεταφορές/εφοδιαστική (logistics), μεταποίηση, βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένης, μεταξύ άλλων, της αμυντικής, αγαθά και δίκτυα κοινής ωφέλειας, υγεία, τουρισμός, πληροφόρηση και μέσα ενημέρωσης.
Το Ταμείο αυτό αναμένεται να υποβοηθήσει και την ερευνητική και επιχειρηματική κοινότητα στην Ελλάδα, να αναπτύξει και να εισάγει καινοτόμες υπηρεσίες 5G και στον τομέα της Υγείας, στην Ελληνική αγορά αλλά και στην Ευρωπαϊκή.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Li, D. (2019). 5G and intelligence medicine—how the next generation of wireless technology will reconstruct healthcare? Precision Clinical Medicine, 2(4), 205. https://doi.org/10.1093/PCMEDI/PBZ020
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΝΑΓΓΕΛΕΙ
Επιθυμούμε το Digital Health Alert συνεχώς να εξελίσσεται. Πείτε μας τις απόψεις σας και τις παρατηρήσεις σας. Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στο digital.medicine.2018@gmail.com.
ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΧΟΡΗΓΙΑ
|